Eh cakap pasal budget, ini budget bukan sebarang budget ye. Arini budak budget ni nak share sikit resepi tok membuat coklet. Ha budget sungguh kedengaran bukan? haha
Ok bahan yang perlu di standby adalah seperti berikut :-
- 2 bar coklet masakan (coklet putih)
- 2 sudu besar minyak jagung
- 1 sudu kecil pewarna pink
- 1 sudu kecil perisa strawberry
- Buah badam (goreng tanpa minyak)
- Paper cup
..................................................................................................................................................................
Cara-cara membuat :-
Cara-cara membuat :-
1. a) Bahagikan coklet tadi kepada 2 bahagian
b) Double boilkan 1 bahagian coklet tadi dan..
c) Masukkan 1 sudu minyak jagung, 1/2 sudu pewarna & perisa
d) Kacau coklet tadi hingga cair kemudian angkat dan
e) Masukkan coklet tadi ke dalam acuan hingga 1/4 penuh dan
f) Biarkan ia keras di dalam peti sejuk.
g) Selepas 30 minit, keluarkan coklet tadi dari peti sejuk dan
h) Letakkan badam di atas permukaan coklet.
2. a) Ulang langkah 1a - 1d dan tuang coklet tadi hingga penuh acuan.
b) Sejukkan sehingga keras dan letakkan dlm paper cup.
P/s : Kalau nak guna coklet hitam pon boleh gak. Tapi just gune perisa je la. Tak payah guna pewarna k. Sentiasa letak coklet dalam peti sejuk sampai tiba masa tok dihidangkan.
Mudah je tok buat coklet ni. Lepas ni boleh la wat tok hantaran ye. hehe ok yg ni serius budget gile cita²
Hantaran ija April lalu ☺
No comments:
Post a Comment